img
img
  • Bilgilendirme |
  • 05.07.2017 |
  • Kalorimetre Kullanımı?
KALORİMETRE İLE ISI PAYÖLÇER SİSTEM KARŞILAŞTIRILMASI
                 
      Payölçer     Kalorimetre
Kalibrasyon Gerektirmez.   Yasa gereği 5 yılda bir
     
                 
Arıza Riski İçinden su geçmez. Hareketli parçası yoktur. Arıza oranı düşüktür.   İçinden su geçer ve hareketli parçaları vardır. Tıkanma ve yıpranma arızaları yapabilir.
     
                 
Ölçüm Hassasiyeti Kuru sensörleri ile yüksek ölçüm hassasiyeti sağlar.   Su içindeki sensörleri kireçlenmeye bağlı olarak hassasiyet kaybı yaratır.
     
                 
Montaj Kolaylığı Montaj sırasında tesisat veya kırma/dökme işi yoktur.   Ciddi tesisat çalışması gerektirir. Borular kesilir ve montaj yapılır.
     
                 
Daire içi kapalı Petek Bildirme Her petek ayrı ayrı ölçümlenir. Daire içi kapalı petekler belirlenebilir.   Tek noktadan ölçüm yapılır. Kapalı petekleri belirlemek imkansızdır.
 
                 
Kalorimetre Sistemi Hakkında:          
1-) Bu sistemde her daireye tek bir sayaç takılıyor. Bu cihaz gelişmiş bir su sayacına benziyor. İçinden tesisat suyu geçiyor. İçinde hareketli bir çark var. Kireçten, pastan ve sistemden kopan kaynak çapaklarından dolayı zamanla ölçüm hassasiyetini kaybedebiliyor. Tıkanabiliyor. Arzu edilirse başına pislik tutucu diye bir aksesuar takılarak bu risk azaltılabiliyor ancak 3 ayda bir bu filitreler temizlenmeli ve senede bir de tüm tesisat kimyasal yıkama ile yıkanmalı ve flushing denen sistemle basınçlı su ile yıkanmalı. (Biz site olarak bunu göze alamadık). Eğer bunlar yapılmazsa (Kimi zaman yapılsa bile) kalorimetre cihazları hassas ölçemiyor. Bu ne demek? Komşunuz ile aynı yakıtı yakarken, komşunuzun kalorimetresi tıkanmış ise; size 300 TL ona 50 TL yakıt parası geliyor.
2- Bu kalorimetre cihazları ile ilgili Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne danıştım. Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğine göre, kalorimetre cihazlarının 5 yılda bir kalibrasyon işlemine tabi olduğunu aktardılar. (pay Ölçerde kalibrasyon diye bir zorunluluk yok zira içinde hareketli parça yok). Bu kalibrasyon, takılan tüm cihazların sökülmesi, bir laboratuvarda denetlenmesi ve geri takılması anlamına geliyor. Tabi bunun tüm masrafı size ait!
3- Eski binalarda  kalorimetre cihazı takılması sırasında cihazında daire içinde olması durumunda genelde etrafı kapalı durumlardada ve bu işlem sırasında tadilat gerekmektedir ve cihazın konulacağı bölgeye zarar verilme ihtimali yüksektir
4- Oda oda ısı tüketimi gözlemlenemiyor. Daire başı tek tüketim verisi var.    
5-Bina girişine takıldığı için içerdeki peteklerin kapatılıp kapatılmadığını takip etme imkanının bulunmamaktadır.Genelde yaşanan sıkıntı dairede bulunan peteklerin 1 vey 2 adetini açıp kullanılmakta diğer petekleri tamamen kapatılmaktadır. Bu durumda alt ve üst dairelerine zarar vermektedir
                 
Pay Ölçer Cihazı Hakkında:          
1- Montajı daire başına termostatik vana ile birlikte 30 dk sürdü (7 Petekli daire)    
2- Oda oda ne tükettiğimizi görebiliyoruz. (Bizim yüklük çift cam olmadığı için çok ısı kaçıyormuş. Bu sistem sayesinde tespit ettik hemen değiştirdik çift cam ile) 
3- İçinden su geçmediği ve hareketli parçası olmadığı için arıza riski yok.    
4- Kalibrasyon diye bir sıkıntı da yok.          
5-Cihazların Pil ömrü 10 yıl olduğu için cihaz ömrü 10 yıl olarak geçmektedir    
6-Herbir petekte cihaz bulunduğu için hile olayını ortadan kaldırmaktadır.tek tek kontrolleri  
mevcuttur